Creafoam ontwerpt en maakt prototypes op vraag van de klant. Dit voor zowel foamhoeden als foampruiken.

Ideaal voor wie zelf aan de slag wil, maar toch graag een voorbeeld heeft.

Neem misschien eerst een kijkje naar onze patronen in de shop. Daar heb je een ruime keuze aan patronen om zelf aan de slag te gaan. Hoe dit in zijn werk gaat, kan je zien in onze tutorials.

Vind je niet wat je zoekt? Neem contact met ons op we helpen je met plezier verder.

Wat is mogelijk qua ontwerp?

De eerste stappen zijn telkens dezelfde. De keuze over wat je door ons laat doen en wat je al dan niet zelf doet, kan je in een latere fase nemen.

 1. Creafoam ontwikkelt een prototype naar jouw wensen. Om te weten wat jouw wensen zijn, plannen we een voorbespreking. Dit gebeurt via een afspraak in ons kantoor of via videocall. Hoe meer info je kan geven, hoe beter wij kunnen ontwerpen. Een ontwerptekening, schets of foto van je idee is voor ons zeer handig. Wij maken geen ontwerptekening, er wordt onmiddellijk in foam gewerkt. De prijs van dit prototype wordt op voorhand afgesproken en is volledig afhankelijk van wat jij precies wenst.
 2. Eens het prototype klaar is (één afgewerkt stuk), wordt dit besproken. Dit gebeurt bij ons in de winkel of dit kan ook via videocall. Indien je dit wenst kunnen wij het model naar jou versturen of kan het door jou opgehaald worden.
 3. Na deze bespreking kunnen, indien nodig, kleine aanpassingen doorgevoerd worden. Veranderen van kleur voor de definitieve creaties is geen probleem.
 4. We maken prijs op voor de verschillende opties:
  • prijs voor de foam om alles zelf te snijden en in elkaar te zetten.
  • prijs voor de gesneden foam. Snijden hoeft niet meer, jij zet zelf alles in elkaar.
  Op basis hiervan maak je de keuze op welke manier we verder werken.

Optie 1: Ontwerp en patroon

 1. Het patroon wordt aangeleverd in foam en/of digitaal op ware grootte samen met de nodige foam
 2. Je tekent de patronen over op foam en snijden maar…
 3. Alle stukken in elkaar zetten en je hebt je hoed. Simpel, snel en leuk.

  *Wij maken enkel ontwerpen voor groepen vanaf 20 personen
  **Wij maken enkel ontwerpen als de nodige foam bij ons aangekocht wordt.

Optie 2: Ontwerp en voorgesneden stukken

Voor foamhoeden leveren wij alle nodige stukken reeds gesneden aan. Je verliest geen tijd meer met snijden en ontwerpen. Jouw enige taak is alles in elkaar zetten.

Voor foampruiken komt dit neer op een foambasis (wat je op je hoofd zet) en foamrepen. Aan de hand van foto’s tonen we de verschillende tussenstappen om tot een pruik te komen.

Efficiënt en snel werken. Unieke hoeden of pruiken, zelfgemaakt.

*Wij maken enkel ontwerpen voor groepen vanaf 20 personen

Hoe gaat het in zijn werk?

Contacteer ons via mail of het contactformulier.  

We starten meestal met een bespreking. Dit kan op afspraak in onze winkel, maar kan ook via videocall. Soms is mailverkeer ook al voldoende als onderstaande zaken geleverd kunnen worden.

De belangrijkste vereiste die wij stellen is een idee, thema, motto of titel dat vast staat. Twijfel je hier nog over? Dan wachten wij nog met ontwerpen. Staat dit wel al vast? Dan kunnen we een stapje verder.

Bij voorkeur ontvangen we graag foto’s en/of schetsen van dit idee. Wat is er nog handig?

 • Een ontwerptekening of foto’s van het kostuum en/of wagen
 • staaltjes van de stoffen die gebruikt zullen worden. Dit is eerder om kleuren op elkaar af te stemmen.

Heb je niets van bovenstaande? Maak dan een goede omschrijving van dit idee. Hoe meer informatie wij krijgen, hoe duidelijker wij ons antwoord kunnen formuleren.

We raden ook sterk aan om reeds een budget voor jullie foam hoed of pruik in het achterhoofd te houden. Bij het ontwerpen is de sky the limit, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat het uiteindelijk ook in jullie budget past.

 

Prijs?

Alles hangt af van jouw keuze. Een standaardmodel, een uniek ontwerp, een kleine hoed, een gigantisch stuk… elke hoed of pruik heeft zijn eigen prijs, afhankelijk van de hoeveelheid foam en de tijd die nodig is om te ontwerpen.

De gemiddelde ontwerpprijs voor hoeden zit rond de €100. Aan pruiken is er meestal meer werk. De gemiddelde ontwerpprijs zit daar op €140. In die prijs zit het volgende vervat:

  • bespreking ontwerp via mail, videocall of fysieke vergadering
  • opmaak snijfiles
  • aanmaak hoed/pruik
  • uitsnijden patronen
  • foto’s van de tussenstappen om de hoed/pruik te maken
  • bespreken van het resultaat via mail, videocall of fysieke vergadering
  • precieze berekening foam en snijden

Gezien foam op zich niet duur is, valt het qua materiaalprijs allemaal best mee. De meeste hoeden en pruiken kan je maken met 1 – 1,5 lopende meter foam. Dat betekent dat met €10 – €15 al heel ver komt. Voorgesneden creaties beginnen rond de €20. Hoe meer je zelf doet, hoe goedkoper.

Opgelet

Alle foamontwerpen zijn handgemaakt. Dat betekent dat Creafoam slechts een beperkt aantal ontwerpen kan maken per jaar. Hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans dat je foamontwerp kan gemaakt worden. TIP: Staat je afspraak voor het kostuumontwerp klaar, maak dan onmiddellijk ook je afspraak voor de hoed of pruik.

Creafoam werkt voornamelijk in opdracht van carnavalsgroepen. Unieke ontwerpen voor één foamcreatie worden niet aangenomen.